“Rammstein Tour Proben” @ Berlin, Black Box Music, 8 aprilie 2013

Black Box Music este de caţiva ani buni, locul devenit celebru pentru repetiţiile cu public mic si select, al artiştilor germani, precum Rammstein, In Extremo, Die Toten Hosen sau Nina Hagen. Clădirea are o alură industrială, cu multă caramidă, sticlă, metal şi proiectoare cu lumina sexy şi roşie. În toate încăperile predomină negrul. Logo-ul BBM este afişat peste tot, ca să simţi din plin că BBM este un loc cu multă personalitate, care respiră muzică prin toţi porii cărămizilor şi ai catifelelor negre.

Ora 17,00. Întâlnirea administratorilor comunităţilor si fan-cluburilor Rammstein din întreaga lume. PR-ul managementului trupei ne invită pe toţi într-una din încăperile negre, de la etajul doi al clădirii. Facem cunoştinţa şi cu adminii pe care nu am apucat să-i cunoaştem până atunci şi au loc discuţii despre trupă, comunităţile internaţionale şi despre orice. Constatăm că deşi venim din toate colţurile lumii şi deşi vorbim engleză cu accentul specific locului de unde provenim, nu există niciun fel de oprelişte în a ne destinde, deschide şi a deveni cei mai buni prieteni. De unde concluzia unanimă: “Rammstein-connecting people”.
Vis-à-vis de noi, zărim cu toţii la un geam pe care este lipită o foaie pe care scrie mare “Help”, pe cineva care din profil aduce a Richard. Nu suntem siguri că este Richard, dar nici nu putem băga mâna in focul din curte că nu este el; panourile metalice care împrejmuiesc cortul cu “Official Rammstein Merchandise” în curtea BBM iau foc, pregătind momentul incendiar de mai târziu. În timpul discuţiilor cu prietenii de peste tot, aflu că geamul s-a deschis, iar Till, cu căciuliţă pe cap şi o expresie şugubeaţă, strigă în curtea BBM că vrea tequilla şi discută cu câţiva cunoscuţi care trec pe acolo.

Ora 20,00. Afară înca mai sunt oameni care trebuie să intre in Probehalle 2, în care va avea loc repetiţia Rammstein. Controlul la intrare este minuţios. Spre deosebire de 31 octombrie 2011, publicul este ceva mai numeros. Am estimat undeva in jur de 400 de oameni. Dar ştim bine că frigul insistent (în Berlin mai era înca zăpadă) şi vântul tăios de afară vor fi în curând topite de gradele considerabile din Probehalle 2.

Ora 20,30. In faţa unei cortine de catifea neagră, un membru al “echipajului R+” anunţă concertul cu ton declamator, ca fiind o repetiţie generală cu public, cu efecte pirotehnice şi explozii reduse, precizând că există riscuri aferente, pe care ni le asumăm cu toţii.
“Ich tu dir weh”. Till, îmbrăcat cu o blană roz, cu părul vopsit blond foarte deschis, coboară din înaltul sălii, într-un lift in forma logo-ului Rammstein, amintind de intrarea de la “Live aus Berlin”. Luminile sunt albastre. Paul, Richard, Ollie, Christoph si Flake îl privesc îndelung: nu ştiau că şi-a vopsit părul, pentru că timp de o săptămână, la toate întâlnirile şi repetiţiile lor, Till a purtat o căciulă. Suntem deci cu toţii plăcut surprinsi de noul look al lui Till. “Wilkommen in der Wirklichkeit!”
Costumele sunt aproximativ cele de la MIG Tour, doar Paul este în costumul său tirolian, din turneul “Reise, Reise”. Till poartă în pantaloni un magnet de care din când în când, de-a lungul întregului concert, îşi fixează microfonul în manieră falică…
În înaltul scenei (destul de mică de atlfel) atârnă celebrele reflectoare rotunde şi în forma logo-ului Rammstein. Decorul din spatele scenei este, până la jumătatea concertului, cel al turneului “Made in Germany”, în forma fagurilor, urmând ca apoi sa devină totalmente industrial, cu reţele metalice culisante şi luminoase. Cu siguranţă că decorul şi vestimentaţia vor fi diferite în cadrul turneului 2013. ITDW nu a beneficiat de sceneta cu Flake opărit în vană de Till, însă pot spune că este o foarte bună piesă pentru deschiderea unui concert Rammstein.
 “Wollt ihr das Bett in Flamen sehen?”, cu flăcări verticale amplasate de-a lungul scenei, “Keine Lust”, “Sehnsucht” si “Asche zu Asche”. “Keine Lust”, deşi destul de controversată, este excelentă live, mai ales că suflantele cu aer sub presiune imprimă piesei forţa-marcă inregistrată Rammstein.
“Feuer frei”. Aruncătoarele de flăcări de pe feţele lui Richard şi Paul sunt îndreptate nu mult deaspura publicului. Senzaţia de caldură extremă pe care o trăim cu toţii, într-o sală atât de mică, este foarte greu de descris, scena fiind foarte aproape de noi toţi. Iar la Asche zu Asche am putut vedea foarte bine că între feţele lui Paul si Richard şi flăcările care incendiază microfoanele este un spaţiu infim. Incredibil spectacol şi incredibilă energie calorică!
“Wiener Blut”. Una din cele mai bune şi puternice, cu o versiune live excepţională. Fără păpuşile creepy atârnate din înaltul scenei, din păcate, dar de o forţă uriaşă.
“Mein Teil”. După ce Till îl fierbe bine pe Flake în cazan, dă o tură pe scenă, cu aruncătorul de flăcări care încă mai scuipă ceva foc. Till are o atitudine jucăuşă, de chef de joacă cu focul. Din nou, flacăra uriaşă de sub cazan ne face să ne topim pe picioare, sa ne pipăim feţele şi părul şi să ne asigurăm că totul e în ordine şi la locul lui. Este greu de imaginat cum simt Till&co toate aceste flăcări uriaşe de pe scena …
“Mein Herz brennt”, versiunea piano, cu Flake la pian si Till cu expresivitatea şi vocea lui inegalabile, într-o atmosferă roşie si înceţoşată. Delicios!
“Benzin”. Clasic, cu arderea intrusului, pe care tocmai l-am cunoscut înaintea concertului.
“Du riechst so gut”, “Links 234”, “Du hast” si un intermezzo cu începutul de la “Rammstein”, cu aruncătoare de flăcări uriaşe pe chitarele lui Paul şi Richard şi cu publicul scandând “Ramm-stein!”. O mică păcăleală şi un mic mare teaser care face legătura cu “Bück dich”. La “Bück dich”, scena cu sodomizarea mi se pare cea mai autentică şi mai punchy de până acum. Din înaltul unei trape care se desprinde de scenă, cu Till si Flake cu tot, Till “ejaculează” mult ouzo şi cei care ne aflăm în raza de acţiune a lichidului, facem o baie bună şi înmiresmată. Constatăm la finalul concertului că ouzo este bun şi ca fixativ de păr:)
“Ohne dich”. “Sonne”. Cu reflectorul imens, din spatele scenei, în forma logo-ului, luând foc. “Ich will”. “Pussy”. Till coboară de pe scenă pentru a da mâna cu cei din primul rând.
La final suntem reduşi la tăcere, puternic înfierbântaţi, unii dintre noi îmbăiaţi în ouzo şi cu toţii încântaţi peste măsură. Întregul spectacol interactiv este un răsfăţ.
Sunetul este impecabil şi imens. Întreg spaţiul sălii este copleşit de un asemenea sunet. Acel sunet atât de puternic, care face să-ţi vibreze pieptul şi creierul, dar atât de bun calitativ, că nu-ţi strică nimic din urechea ta muzicală, nici măcar pentru câteva miunte după ce ultimul sunet părăseşte sala.
Reflectoarele sunt uriaşe şi impresionante şi de aproape. Fiecare piesă beneficiază, după cum ştim deja, de lumini senzaţionale, aşa cum personal, nu am mai văzut până acum live, la zecile sau sutele de concerte la care am fost martora până acum…
Paul şi Till sunt cei mai expresivi. Paul s-a jucat non-stop, a ţopăit vesel, şi-a lustruit chitara, a tot zâmbit, a râs si ne-a tot făcut semne, l-a tachinat pe Till, l-a îngânat pe Ollie, s-a plimbat şi a măsurat cu privirea fiecare scenetă. A fost din nou o încântare să stăm în faţa lui şi să-l vedem atât de plin de energie. Iar Till este un actor desăvârşit, nici nu mai încape discuţie.
Este un privilegiu unic de a face parte dintr-un public de numai câteva sute de oameni, toţi fani ai trupei, prieteni, rude, familie, colaboratori, care cântă vers cu vers alături de Till şi al căror ecou reverberează in mica Probehalle 2, luându-i prin surprindere atât de plăcut pe nemţi.
În încheiere, ţin să repet şi să subliniez, că după… n concerte Rammstein live la care am avut uriaşul privilegiu să particip, trupa şi întreaga echipă din spatele ei (lumini, sunet, pirotehnie, decoruri, management etc), acei “Rammstein crew” care în ziua concertului împânzeau Black Box Music sunt, din punctul meu de vedere, cei mai buni in ceea ce fac. O întreaga maşinărie industrială nemţească, care funcţionează ireproşabil, la limita extremă a perfecţiunii şi la capacitate maximă, fără nicio fisură. Nici măcar infimă.

Repetiţia generală Rammstein, Berlin, Black Box Music, 8 aprilie 2013 – setlist:

Ich tu dir weh
Wollt ihr das Bett in Flamen sehen
Keine Lust
Sehnsucht
Asche zu Asche
Feuer frei
Wiener Blut
Mein Teil
Mein Herz brennt piano version
Benzin
Du riechst so gut
Links 234
Du hast
Interludiu “Rammstein”
Buck dich
Ohne dich

++++++++++++++++++++

Sonne
Ich will
Pussy

 

cristina@rammstein.ro