Istoria Rammstein incepe la 28 august 1988.
In ziua aceea, in timpul unui miting aerian desfasurat la baza americana din localitatea germana Ramstein, 3 avioane ale armatei italiene se ciocnesc in aer si se prabusesc.
Autoritatile americane ale bazei militare nu prevazusera nici un fel de serviciu de interventie pentru acest miting! Avioanele in flacari, cu rezervoarele pline de carburant se prabusesc direct in public. Bilantul este cumplit: 70 de morti!! Imaginile acestui carnagiu marcheaza adanc Germania.
SUA refuza sa-si accepte vinovatia si refuza acordarea oricarei forme de despagubiri catre victime si urmasii acestora.
Abia in aprilie 2001 (stranie coincidenta: odata cu aparitia albumului Mutter) autoritatile americane accepta ca sunt responsabile de accident si acorda despagubiri urmasilor victimelor.

6 tineri, berlinezi prin adoptie dar originari din orasul Schwerin (oras de 200.000 de locuitori, aflat la 80 de km de Hamburg), nu pot uita catastrofa si reactia rusinoasa a americanilor. Ei compun un cantec care influenteaza puternic publicul in care scandeaza neintrerupt “Ramstein, Ramstein… ”
Grupul adauga un “m” la numele localitatii si devin astfel Rammstein, ceea ce semnifica in germana “berbece”, “parapet”.
Mult timp, cei sase neaga orice legatura dintre numele ales si catastrofa aviatica, dar atunci cand citesti versurile piesei orice indoiala dispare…
Doi ani mai tirziu, Till Lindemann a recunoscut ca numele formatiei este o amintire a acestei drame.
Inspirati de catre OOMPH, editeaza primul lor album Herzeleid in 1995. Acesta incinta amatorii de metal industrial germani, dar are probleme de patrundere catre mediile anglofone datorita limbii, a riff-urilor dure si a unei anumite imagini bestiale, chiar singeroasa pe care o lasa grupul celor din alte tari.
Fara indoiala, o amintire veche de 45 de ani. Intr-adevar membrii grupului au fost acuzati de apartenenta la miscarea neo-nazista din cauza copertii albumului Herzeleid! Unii vedeau in aceasta “Herrenvolk” (rasa stapinilor) prezisa de catre Hitler. In acel moment intervine regizorul american David Lynch (Twin Peaks) care asculta demo-ul trimis lui de catre grup. Lynch este incintat si plaseaza 2 dintre piese pe coloana sonora de la “Lost Highway” alaturi de Marilyn Manson si David Bowie.

Numele de Rammstein rezoneaza in intreaga Europa cind apare Sehnsucht, cel de-al doilea album…
In Germania sunt deja consacrati cu cele peste 1 milion de copii vandute. Europa se “preda” complet la picioarele invingatorilor. Sunetul Rammstein, show-ul Rammstein, videoclipurile Rammstein… Nemtii nostri nu lasa nimic in voia hazardului si astfel isi asigura un binemeritat renume.

In timpul turneului de promovare al albumului, grupul inregistreaza video concertul de pe arena berlineza Wuhlheide, material ce se va metamorfoza peste un an in primul DVD: “Live aus Berlin”. Un incredibil show metalic care socheaza prin perfectiune: interpretarea, scenografia, calitatea sunetului, luminile si in mod special pirotehnia, element emblematic pentru toate show-urile live ale germanilor.

Mai raminea de cucerit America. Pentru aceasta grupul inregistreaza 2 titluri in versiune engleza (Engel si Du Hast), dar pina la urma se vor impune tot in germana.
Daca primul turneu in SUA nu se face remarcat decit prin show, in cel de-al doilea berlinezii isi asigura o recunoastere mondiala. Invitati de catre Korn sa participe la turneul “Korn Campaign” si sa cinte in partea intai a spectacolului, dupa doar citeva show-uri, Korn le cere celor de la Rammstein sa se retraga. Aceasta pentru ca teutonii nostri atrageau un public care pleca dupa ce Rammstein isi termina show-ul, lasindu-i pe cei de la Korn fara spectatori!

Urmeaza, firesc, semnarea contractului cu o mare casa de discuri, Universal, ceea ce va duce la amplificarea dimensiunii grupului pe plan international.
O lista de succese care se imbogateste odata cu aparitia in aprilie 2001 a albumului Mutter – albumul consacrarii mondiale absolute, datorita (se considera) unor sonoritati mai soft (dar totul este relativ…) si a unei promovari reusite a albumului pe piata muzicala internationala. Cu siguranta, complexitatea acestui album a atras noi admiratori, devenind astfel una dintre cele mai ascultate trupe de metal industrial.

Dupa turneul de promovare, Rammstein intra in studio pentru noi inregistrari, si dupa 3 ani de asteptari, in septembrie 2004 apare albumul desavarsirii artistice: “Reise, Reise”. Turneul european 2004-2005 prezinta o trupa care sustine concerte “sold out”, cu casele inchise, care are nevoie de sali mai mari decat cele stabilite initial pentru ca cererea este uriasa si care isi suplimenteaza numarul de concerte din acelasi motiv. Cu acest album, Rammstein rupe definitiv limitele inguste ale spatiului limbajului, reusind sa se apropie la o distanta mult prea mica de “corzile” noastre sensibile. “Reise, Reise” – calatoria initiatica. Atat a lor, cat mai ales a noastra…