“Unul sau altul dintre noi si-a parasit prietena sau a fost parasit de aceasta. Cum toti eram muzicieni parasiti de femeile lor, exista in noi un fel de energie de «pietre inchise» (in germana Rammstein).”

ARTA NASCUTA DIN DURERE

“Nu am vrut niciodata sa ne despartim in mod real, dar dupa “Mutter” am avut cateva momente dificile, pentru ca al treilea album este cel mai dificil si a existat multa presiune asupra noastra. Existau si diferentieri intre membrii trupei si aspiratiile fiecaruia erau tot altele. Am luat un an pauza pentru odihna si, dupa asta, am realizat ca vrem sa fim impreuna si sa continuam.”

“Dragostea nu ne spune absolut nimic si cred ca ea nu poate fi aplicata acestui album (“Rosenrot”, n.t.). Nu se poate stabili o relatie concreta intre piesele de pe “Rosenrot” si aceasta atitudine in general. Pentru mine, toleranta este un cuvant mai important. Consider ca este o preconditie pentru dragoste, ca e ceva care a existat inaintea dragostei.”

“Prefer turneul, adica sa reproduc, ca o impotrivire la a produce.”

“Unul sau altul dintre noi si-a parasit prietena sau a fost parasit de aceasta. Cum toti eram muzicieni parasiti de femeile lor, exista in noi un fel de energie de “pietre inchise” (in germana Rammstein).”

OLIVER, IN VIATA DE ZI CU ZI

Cel mai mic component al trupei, s-a nascut in Schwerin pe 11 aprilie 1971.

Este pasionat de fotografie, electronica si sport, in special skateboarding si surfing. Se spune ca este cel mai bine pregatit in materie de computere dintre toti membri trupei.

Inainte de a canta a muncit in constructii ca zidar.

Are o fiica pe nume Emma, care este despartita de mama ei.

Statutul civil al lui Oliver este necunoscut in prezent.

Oliver este un tip foarte hotarat si taciturn. Canta la bass de peste 25 de ani. Stie foarte bine limba engleza.

Ai avut multe probleme cu parintii?
“Nu multe. Parintii mei sunt destul de tineri, ceea ce e bine. Pentru ca diferenta de varsta nu e asa de mare, ne-am inteles foarte bine. Mamei si tatalui meu le place acelasi gen de muzica, ca si mie. Am fost intotdeauna mai mult prieteni.”

Dar desigur, ti-ai mai necajit sora si fratele.
“Nu, pentru ca din pacate nu am frati. Dar daca as fi avut, i-as fi necajit, categoric!”

1974 – 1986 Practic nu se cunoaste nimic despre Olli din timpul copilariei si adolescentei, unde a invatat sa cante la bass sau unde a mers la scoala. Se presupune ca in Schwerin.

“Nu am invatat prea mult. Mama gandea ca e ridicol ca am asa profesori teribili si stia ca urasc scoala. Din punctul ei de vedere, nu eram obligat sa-mi fac tema si era fantastic. In loc de asta, preferam sa fac sport.

1989 – 9 noiembrie, cade Zidul Berlunului si Germania isi incepe drumul reunificarii.

1990 – Ollie canta in trupa de folk cu instrumente cu coarde numita “The Inchboktables”.

1993 – Prima iesire in SUA cu Till Lindemann, Christoph Schneider si Richard Kruspe.

Richard incepe sa lucreze cu Schneider si Oliver, creand sound-ul Rammstein. Till incepe sa scrie versurile, posibil inspirate din poeziile pe care incepuse sa le scrie.

Till: “Cantam la tobe intr-o trupa punk formata din bass si tobe. Lucram cu chitaristi invitati, de obicei Paul si Richard. Am facut un turneu scurt, in care am schimbat sculele cu bassistul la bis, care a avut asa un success, incat Richard a insistat sa facem un proiect in care sa cant si eu. Au venit si alti tipi in trupa, dar doar cand am plecat din Schwerin si am venit in Berlin , totul a luat o intorsatura serioasa.”

In 1994 au castigat un concurs (Berlin Senates Music) in Berlin avand ca premiu inregistrarea unui demo cu 4 piese, pentru a-l da unor case de discuri. Lindemann s-a mutat la Berlin. Paul Landers s-a alaturat trupei definitive, urmat de ultimul membru pentru echipa completa, Christian “Flake” Lorenz.

Septembrie 1995 – apare “Herzeleid”.

August 1997 – apare “Sehnsucht”.

Aprilie 2001 – apare “Mutter”. In timpul unui promo pentru “Mutter” s-a anuntat ca sotia lui Oliver este insarcinata, deci este tatal unui copil, cel putin.

oli_02

2002 – 13 iulie a fost ultima data de turneu “Mutter”. S-a anuntat la acea data ca Rammstein se afla in serioase discutii daca sa continue sau nu in aceeasi forma. Si-au luat un an de pauza pentru a lua o decizie.

2003 – Au inceput lucrul la cel de-al patrulea album, care avea sa se dovedeasca un punct de cotitura in sound-ul si maturitatea trupei.

2004 – In septembrie apare “Reise, Reise”. Turneul european inceput in noiembrie a fost un enorm succes de casa (sold out) si a durat 4 luni.

oli_01

2005 – In iunie, Rammstein se reintorc la Wuhlheide Open Air Arena, in Berlin , pentru sustinerea a 4 concerte consecutive, la aproape 7 ani dupa concertele sold out din august 1998 din aceeasi locatie. Cel de-al cincilea album, “Rosenrot”, va fi lansat pe 28 octombrie si va contine piese noi si piese inregistrate in timpul “Reise, Reise”. Desi se anunta o pauza mare, pana in 2007, e posibil sa mai concerteze in America de Sud, pentru promovarea lui “Rosenrot”.

Oliver este tipul retras si taciturn, adeptul lucrului bine facut. Bass-ul sau sustine ritmul si muzica Rammstein si vine in acelasi timp sa-i implineasca personalitatea…