“Ar fi o rusine sa compun o piesa in faza mea ego fara sa stiu ce simte trupa. Ma vad, printre alte lucruri, ca un tip diplomat si pe care te poti baza in aceasta lume. Pentru un tanar, muzica este cea mai importanta, il ajuta sa gaseasca barierele intre el insusi, societate si parintii sai. […] Pentru asta accept ostilitatea, neintelegerea si loviturile in viata mea privata.
Daca parintii gasesc muzica buna, functia ei n-ar mai fi implinita.”

MUZICA SI IDEOLOGIE

Deci actul sodomizarii este presupus a fi haios?
“Da, dar pentru mine nu e chiar atat de haios”, spune chicotind. “Nimeni nu face asta in afara de noi si de-asta o facem noi.”

“Comunismul nu a fost atat de rau. Desigur, suntem bucurosi ca zidul a cazut.”

“Noi (trupa, n.t.) simtim muzica si iubim muzica si dam muzica.”

Despre “Mutter”
“La inceput am vrut sa producem un album mult mai experimental cu un punk electric nociv de-a dreptul. Dupa “Herzeleid” si “Sehnsucht” ar fi fost o prostie din partea noastra sa scoatem un al treilea album care sa sune exact la fel. Ma bucur ca vedeti schimbarea, pentru ca nu as fi fericit ca lumea sa spuna “sigur, Rammstein, acei tipi iarasi…”

“Nu sunt rasist. Urasc pe toata lumea.”

“America este o tara bolnava si decadenta, fara cultura.”

“Cu cine in afara de vedete ai vrea sa ai o relatie?”
“Prefer sa fiu singur.”

“Cum iti petreci timpul liber?”
“Mananc, beau, dorm…”

“Esti din Germania de Est. De la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, serviciul de securitate est-german, STASI, a facut dosare tuturor in Germania . Ce crezi despre asta?
“A fost facut un dosar despre mine in care mi s-a permis sa ma uit timp de opt saptamani. Am dat detalii amanuntite despre concertele la care am fost si trupele in care am cantat.”

“«Nebel» este desigur cel mai dramatic cantec de pe «Mutter» si complet nou pentru noi pana la el. Cu «Nebel» au fost introduse influentele muzicale ale Massive Attack si trebuie sa marturisesc ca Nebel este favorita mea. Imi place provocarea muzicala si «Nebel» a fost o provocare.”

“Ar fi o rusine sa compun o piesa in faza mea ego fara sa stiu ce simte trupa. Ma vad, printre alte lucruri, ca un tip diplomat si pe care te poti baza in aceasta lume. Pentru un tanar, muzica este cea mai importanta, il ajuta sa gaseasca barierele intre el insusi, societate si parintii sai. Trebuie sa le permita parintilor sa spuna «oh, Doamne, ce-i cu muzica asta hotentota?» Pentru asta accept ostilitatea, neintelegerea si loviturile in viata mea privata. Daca parintii gasesc muzica buna, functia ei n-ar mai fi implinita.”

VIATA SI PERSONALITATE…

Nu se cunosc prea multe detalii despre familia lui. Se crede ca a avut un frate. De asemenea, exista zvonuri cum ca Flake ar fi fost adoptat de familia Lorenz. A crescut si inca locuieste in zona Prenzlauer Berg a Berlinului. Cand merge la repetitii cu trupa, trece pe langa vechea cladire a scolii sale.
A invatat sa cante la pian dupa ce a primit unul cand a implinit 15 ani si, prin urmare, este un pianist educat, desi el se considera a fi doar un pianist bun. Se pare ca Flake a ales sa cante la pian pentru ca si un bun prieten din copilaria sa canta la acest instrument.
La 16 ani a fost pentru scurt timp ucenic in producerea de unelte.
Este divortat si are o fata pe nume Annie. Nu se cunoaste statutul sau civil actual.
Flake este al doilea tip inalt din trupa, aprox 1,98 m, imediat dupa Oliver, care are 2,00 m. Cantareste aprox. 70 kg, are ochi albastri, iar parul sau este castaniu, dar il vopseste deseori.
Este ateu, opunandu-se religiei. “Dezaprob religiile care sunt practicate in institutii rigide. Cred, de asemenea, ca fanatismul religios si munca misionara sunt periculoase.” Pare ca nu indrageste America. El o numeste “o natiune bolnava fara cultura”. Ii place Polonia si mancarea poloneza si uraste McDonald’s.
Este pasionat de internet.
Asculta Coldplay, Placebo, Johnny Cash, PJ Harvey, Sistem of a Down, Ministry, Prodigy si odata a afirmat ca i-ar fi placut sa fie al saselea Rolling Stones.

flake_01

Are ca porecle uzuale “Flake” (“Flocka” in germana) si “Doktor”, pentru ca la un moment dat dorea sa devina chirurg. In ce priveste “Flake”, motivul acestei porecle nu se cunoaste, spune ca oamenii au inceput sa-l numeasca asa de cand era mic.
Este un pictor amator si-i plac masinile clasice. Are un Mercedes si este implicat in afaceri cu inchirieri de masini.
Lorenz obisnuia sa scrie frecvent pe Fanarea (si ii este dus dorul acolo), fanclubul site-ului oficial care s-a inchis in septembrie 2004.

FEELING B

La 17 ani, in 1983, a inceput sa cante in Feeling B cu Paul Landers. A cantat cu aceasta trupa 10 ani. Flake a locuit in acelasi apartament cu Paul, in anii lor de inceput. Cand nu cantau pe bani, Landers si Flake vindeau la negru haine facute din cearsafuri de pat ciopartite si din carpe de praf. Doua haine vandute intr-o luna insemnau bani la nivelul unui salariu mediu al unui muncitor. “Era destul de usor sa traiesti, nu sa muncesti si sa fii ferit de probleme”, spune Landers. “Daca erai prins, aveai probleme.”

RAMMSTEIN

In 1994, Till, Richard, Oliver si Christoph au participat si au castigat concursul de percutie Berlin Senate Metro care le-a permis sa inregistreze un demo cu 4 piese. Paul Landers s-a alaturat trupei, apoi, in final, Flake. Acesta din urma a fost initial refractar in a se alatura celor cinci colegi de trupa si a trebuit sa fie convins pentru a deveni membru Rammstein. Credea ca va fi prea plictisitor. In cele din urma, a fost de acord sa li se alature si grupul a produs primul album, “Herzeleid”.

Se stie ca toti membri trupei au avut probleme cu femeile in perioada cand “Herzeleid” a fost conceput, ceea ce explica si titlul albumului (Durere de inima).

“Herzeleid” a aparut in 1995, iar doi ani mai tarziu, in 1997, albumul-bomba “Sehnsucht” ii consacra definitiv.

Flake este renumit pentru rolul sau controversat din show-ul live al piesei “Buck dich”, unde el si Till s-au angajat in simularea sodomizarii cu un dildo din care tasnea apa. In 5 iunie 1999, in Worchester Massachusetts (SUA), Till si Flake au fost arestati si acuzati de comportament obscen. O declaratie a sergentului Thomas Radula din Departamentul de Politie al Worchester sustinea ca Lindemann a simulat sex cu Flake pe scena “folosind un obiect falic care improsca apa spre multime”. Au fost retinuti si eliberati a doua zi pe o cautiune de 25$. Dupa luni de confruntari legale au fost in final amendati cu 100$.

Albumul “Mutter” a fost realizat in aprilie 2001, urmat de un turneu european care s-a sfarsit pe 13 iulie 2002. In acest timp, au existat discutii serioase intre membrii Rammstein daca sa continue in forma actuala sau nu. Au decis ca fiecare sa ia o pauza si sa reconsidere daca sa continue sau nu.

In 2003, Rammstein au inceput lucrul la cel de-al patrulea album, care avea sa se dovedeasca un punct de cotitura in sound-ul si maturitatea trupei. Septembrie 2004 a cules rodul muncii lor cu “Reise, Reise”. A urmat apoi enormul succes de casa inchisa al turneului european de patru luni.

flake_02

Dupa terminarea turneului “Ahoi” in februarie 2005, Rammstein urmeaza sa concerteze patru zile la Berlin si patru zile in Anglia , intorcandu-se la Wullheide Open Air Arena la aproape sapte ani dupa concertele sold-out din august 1998.

Cel de-al cincilea album, “Rosenrot”, va fi lansat pe 28 octombrie si va contine piese noi si piese inregistrate in timpul “Reise, Reise”. Desi se anunta o pauza mare, pana in 2007, e posibil sa mai concerteze in America de Sud, pentru promovarea lui “Rosenrot”.

Flake a fost deseori “PR”-ul trupei. Este un tip cu rafinament in gusturi si in preferinte. Este cel din spatele sintetizatorului, care traseaza unda melancolica si tragica a muzicii Rammstein…