“Suntem norocosi ca germana e o limba atat de cool pentru o muzica rea. Daca as fi fost englez sau belgian, sigur as fi cantat in germana. In muzica dura, nimic nu trece dincolo de limba germana.”

PASIUNI SI CAPRICII

Cum iti scrii cantecele?
“Sunt piese scrise acasa, cu care toata lumea e imediat de acord. Sunt piese scrise acasa si care sunt distruse. Piese scrise acasa si ruinate. Sunt piese scrise in inghesuiala din studio.”

Ce crezi despre conflictul est-vest german?
“Povestea este similara celei cu indienii americani si cu albii. Albii au adus margele de sticla si indienii i-au pedepsit. Albii ii clasificau pe indieni ca fiind stupizi si murdari si se considerau pe ei mai buni. Indienii traiau o viata simpla, dar fericita, si asa mai departe…”

Cu fiecare nou turneu, locatiile concertelor devin tot mai mari si productia la fel. Unde se va opri?
“De la inceput, banii pe care ii faceam ii investeam in pirotehnie si in lucruri similare care ne interesau. E dorinta noastra. Ca a cuiva care colectioneaza machete de masini si investeste toti banii in asta. Pentru noi colectia este pirotehnia speciala si efectele. Acum ne e greu sa ne lasam de asta. Daca am fi inceput cu mai putin, ne-ar fi fost mai simplu sa crestem in acest sens, caci de fiecare data cand iesim pe scena, avem indoielile noastre… ce mai putem inventa de data asta fara sa ne dezamagim fanii? E complicat.”

Ati incercat oricum cu doua versiuni engleze ale lui “Engel” si “Du Hast”.
“…si am gresit groaznic. Nu din cauza versurilor in engleza, ci pentru ca ne-am dezvoltat piesele in germana. Daca am fi scris un cantec de la bun inceput in engleza si nu in germana, ar fi fost bine. Nu avem nimic impotriva globalizarii. Cel putin nu in contextul Rammstein.
Cu “Stripped” a mers, nu a sunat stupid. Daca Till canta in engleza, trebuie sa fie versuri bune in engleza.
Suntem norocosi ca germana e o limba atat de cool pentru o muzica rea. Daca as fi fost englez sau belgian, sigur as fi cantat in germana. In muzica dura, nimic nu trece dincolo de limba germana. Engleza are prea mult suflet si suna prea dragut. O poti deforma. Asta duce la o problema pe care toti vorbitorii de engleza o au cu noi. Daca oamenii asculta versuri germane, se pun imediat in garda si cred ca acea bomba va veni peste ei. Erau vremuri cand trebuia sa explicam ca doar cantam, nu ca am inceput un razboi. Englezii inca asociaza germana cu bombele care cad peste Londra in al doilea razboi mondial. Dupa asta, n-au mai avut nevoie de nimic in plus despre noi. Poate ca, din cand in cand, un mercedes merge prin Londra, dar atlfel ei nu dau nici o importanta Germaniei. Rammstein incearca sa converteasca imaginea negativa a germanilor in lume intr-o imagine pozitiva. Reichstag-ul a avut si are o imagine negativa. De cand Christo l-a acoperit, il vezi acum diferit. Intr-un mod similar, incercam sa aratam ca Germania are locul ei in lume.”

Te temi ca trupa va cadea in uitare la sfarsitul turneului, dupa ce ati trait atata timp impreuna?
“Cand stergi funduri si schimbi prosoape, te simti acasa din nou. In turneu traiesti ca un rege si asta te rasfata. Ne luptam sa ne asiguram ca asta nu ne inghite. Nu-mi place sa curat sau sa duc gunoiul. Mancarea este pusa in gura mea. Aproape ca nu mai am nevoie sa mestec.
Inainte de Rammstein am canta intr-o trupa de fun-punk 10 ani si a fost mult mai dificil. Ca si fun-punker trebuie sa fii amuzant, puteti vedea asta la Die Arzte. Fanii iti arunca bere in cap si tu trebuie sa fii dragut. Cu Rammstein pot fi 99% asa cum vreau sa fiu. Sa fii furios e simplu, nu cere masca. Chiar si intr-o dispozitie rea, total terminat pot face show-ul 100%. Pot face intregul concert fara sa clipesc dintr-o pleoapa si asta e minunat.

Flake: “Scholle (sloi de gheata, n.t.), adica Richard, nu l-a vrut pe Paul in trupa, pentru ca-l vedea ca pe un competitor, ca pe cel de-al doilea chitarist. Till l-a gasit pe Paul bun, pentru ca gandea ca face parte din Feeling B, care avea un succes garantat. Till l-a luat pe Paul mai mult sau mai putin impotriva vointei celorlalti. Si, ulterior, m-au testat si pe mine si am spus: “nu, nu vreau sa cant cu el”. Personal, in afara de Till, ii gaseam pe toti ceilalti prosti. Am trait si muncit 8 ani cu Paul si el chiar ma calca pe nervi. Era timpul sa ne separam. Era o usurare de care aveam nevoie, motivul principal fiind faptul ca femeile noastre nu veneau niciodata cu noi. Pentru ca nevestele noastre nu s-au inteles niciodata. In acest caz, femeile s-ar fi luptat una cu alta si barbatii, evident, s-ar fi razboit, pentru ca le iubeau.

Paul si cu mine am fost de comun acord ca, daca traiesti impreuna 8 ani si nu te certi, unul din noi trebuie sa fie mincinos. Sunt surprins ca ne-am suportat atat de mult timp, pentru ca suntem amandoi tipuri mai degraba extreme. Insistam mult in opiniile noastre si avem un foarte personal punct de vedere asupra vietii. Paul este in mod natural, mai mult tipul de invatator, este foarte adesea plin de intelesuri. Totul are aprobarea lui, exista in toate un bine, iar uneori asta ma poate calca pe nervi. Acum sunt in mijlocul celor 30 de ani ai mei si el tot vrea sa ma educe. Spune ca trebuie sa ma imbrac rezonabil. Exista mereu lucruri de comentat, parca am fi un cuplu casatorit de ani de zile.

Daca sunt undeva cu Rammstein si camerele sunt alese, stiu imediat ce camera multumeste pe cine. Este complet normal. Azi fiecare stie ce rol joaca fiecare si cum reactioneaza fiecare. Pot acum sa intru intr-un restaurant si sa comand pentru tot grupul si intotdeauna voi comanda corect. Am petrecut mai mult timp cu Paul decat cu parintii mei.”

PAUL H. LANDERS (fost Henry Hirsch) – PROFIL

S-a nascut la 9 decembrie 1964 in Belarus . Paul este numele tatalui lui, iar Landers este numele fostei sale sotii, Nikki.
Cand a fost copil, a locuit la Moscova un timp. Tatal sau este profesor de limbi straine, iar mama profesoara la o scoala speciala. Se zvonea ca nu s-a inteles cu tatal lui si ca a plecat de acasa in adolescenta.
Are aproximativ 1,76 m si cantareste 80 kg. Vorbeste bine rusa. Se zvonea in mod fals ca a fost gimnast in copilarie.
A fost casatorit o data si este divortat in prezent. Are doi copii, un baiat si o fata. Fata s-a nascut in perioada 2000-2001.
Paul sustine ca ii plac Pantera, Metallica si Sex Pistols. Trupele in care a cantat sunt Feeling B, First Arsch si Die Firma. A lucrat ca fabricant de cazane si mecanic in telecomunicatii.
In 1983 a fondat trupa Feeling B cu Christian “Flake” Lorenz. A cantat timp de zece ani in Feeling B si in alte trupe. Feeling B era o trupa foarte populara in Germania de Est si atragea multimi mari la concerte.
In 1984, la varsta de 20 de ani, s-a insurat cu Nikki Landers, imprumutand numele ei. Au impreuna un fiu, Emil.

RAMMSTEIN – Succesul binemeritat

In 1994, Till, Richard, Oliver si Christoph au participat si au castigat concursul de percutie Berlin Senate Metro care le-a permis sa inregistreze un demo cu 4 piese. Paul Landers s-a alaturat trupei, apoi, in final, Flake. Au urmat albumele “Herzeleid” in 1995, “Sehnsucht” in 1997 si “Mutter” in 2001.

paul_01

Rammstein au finalizat turneul de promovare a albumului “Mutter” in 13 iulie 2002. In acest timp, au existat discutii serioase intre membrii Rammstein daca sa continue in forma actuala sau nu. Au decis ca fiecare sa ia o pauza si sa reconsidere acest lucru. In timpul turneului, Paul a lipsit cateva zile, motivul nefiind cunoscut.

In 2003, Rammstein au inceput lucrul la cel de-al patrulea album, care avea sa se dovedeasca un punct de cotitura in sound-ul si maturitatea trupei. Septembrie 2004 a cules rodul muncii lor cu “Reise, Reise”. A urmat apoi enormul succes de casa inchisa al turneului european de patru luni.

paul_02

Dupa terminarea turneului “Ahoi” in februarie 2005, Rammstein urmeaza sa concerteze patru zile la Berlin si patru zile in Anglia , intorcandu-se la Wullheide Open Air Arena la aproape sapte ani dupa concertele sold-out din august 1998. Cel de-al cincilea album, “Rosenrot”, va fi lansat pe 28 octombrie si va contine piese noi si piese inregistrate in timpul “Reise, Reise”. Desi se anunta o pauza mare, pana in 2007, e posibil sa mai concerteze in America de Sud, pentru promovarea lui “Rosenrot”.

Paul este, alaturi de Richard, “cel dintai chitarist”. In Rammstein nu exista decat un singur front, linia intai… pentru ca Rammstein este vocea si vesmantul fiecaruia…